Menu

Fırıncılar ve Un üreticilerinden oluşan bir heyet Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy'u ziyaret etti.

Fırıncılar ve Un üreticilerinden oluşan bir heyet Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy'u ziyaret etti.

"Üretim ve Sanayi desteklenmelidir."

Fırıncılar ve Un üreticilerinden oluşan bir heyet Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy'u ziyaret etti.

Ziyarette ilk sözü alan Başpınar Un Fabrikası sahibi Hakan Akarı ise ülkeye girmesine izin verilen un ve işlenmiş unlu mamüllerle ilgili sıkıntıları olduğunu, bu durumun giderek rahatsızlık boyutuna ulaştığını söyledi.
Geçmiş hükümet döneminde yapılan bir düzenlemeyle ülkeye şu anda donmuş ekmek dahil her türlü unlu mamülün girdiğini ve buradaki işletmelerin Türkiye şartlarındaki büyük işletmelerle rekabet etmesinin mümkün olmadığını, bunun da hem un, hem fırın, hem de maya sektorünü iflasa doğru sürükleyeceğini belirtti. 
Yavuzlar Un Fabrikası sahibi Hüseyin Yavuz ise konuşmasında nüfusa bağli olarak fabrikaların %40 civarı kapasiteyle çalıştığını, bu durumun da elektrik, amortisman ve personel maliyetleri de eklendiğinde piyasa koşullarında %100 kapasite ile çalışan Türkiye firmaları ile rekabet etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Fırıncıları temsilen toplantıya katılan Narin Unlu Mamülleri direktörü Hulus Hulusoğlu ise söylenenin aksine ülkede kruvasan dahil üretilmeyen ürün olmadığını belirterek ülkemizin donmuş gıdaya ihtiyacı olmadığını söyledi.
Kardeşler Fırını direktörü Dinçer Şerbetçioğlu ise fırıncıların çok zor şartlarda çalıştığını ve neredeyse 7/24 hizmet verdiklerini dile getirerek, "talebin karşılanamaması gibi bir sorunumuz yoktur. İstenilen her ürün ülkemizde üretilmekte ve güçlü dağıtım filolarımızla her bölgeye ulaştırılmaktadır" dedi. Hükümetlerin aldığı bazı kararların sektörleri kötü yönde etkilediğini de söyleyen Şerbetçioğlu, bazı yasa veya tüzükler değiştirilirlen ozellikle üretim sektörünün de fikirleri alınması gerektiğini dile getirdi.

Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede sektörün sorunlarını dinleyen Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise üretimin ve sanayinin kendileri için önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektigine inandığını kendisine aktarılan sorunları da iyice anladığını söyleyerek, "yasakçı bir zihniyetim yoktur ama belli ki sektör de ciddi sıkıntılar yaşamaktadır, bu sorunları ekibimle birlikte masaya yatırıp çözüm üretmeye gayret edeceğiz" dedi.
Bakan Taçoy, "önce yasalarda yapılan değişiklikler ve hatalar gözden geçirilecek ardından da kimseyi mağdur etmeyecek bor sistemle sektöre yardımcı olmaya çalısacağız" seklinde konuştu.

Print
Posted: Tem 4, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: