Menu

Nami, İstanbul'da TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in davetlisi olarak katıldığı Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışında konuşma yaptı.

Nami, İstanbul'da TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in davetlisi olarak katıldığı Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışında konuşma yaptı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami İstanbul'da TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in davetlisi olarak katıldığı Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışında konuşma yaptı.

Malta Enerji ve Su Bakanının da yer aldığı, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bugün başlayan ve 10’uncusu gerçekleşen Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nda, Bakan Nami'nin yaptığı konuşmanın tam metni aşağıdaki gibidir: 

"10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda aranızda bulunmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak, üzerinde en yoğun çalıştığımız konular arasında gerek girdi maliyetlerimize etkisi gerekse Kıbrıs adasının Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarıyla ilgili stratejik konumu nedeni ile Enerji Konusu yer almaktadır.

Bir ada ülkesi olması nedeniyle hemen hemen tüm maliyetleri yüksek olan Ülkemizde halihazırda enerji arzının %80 i dizel yakıtlı jeneratörler ile 0.15 dolar/kws gibi oldukça  pahalı şekilde üretilmektedir ve pahalı olan bu kaynağı verimli kullanmak bizim için son derece önemlidir.

Diğer taraftan, enerjinin düşük maliyetli ve çevre dostu şekilde üretilmesi ve enerji arzında çeşitliliğinin sağlanması bizim için  büyük önem taşımaktadır. Bu hedefle bIz de bir dizi tedbiri hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Geçtiğimiz bir yıllık görev süremiz içerisinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği adına somut adımlar attık ve bunların olumlu yansımalarını görmeye başladık. Yaptığımız çalışmalara örnekler vermek gerekirse:

  • Enerji verimliliği konusunda, hanelerde enerji kullanımlarına ilişkin farkındalık ve bilinç artırıcı çalışmalar yapıyoruz.
     

  • Kamu binalarında bilinçli enerji kullanımını motive etmek amacıyla, bakanlığımıza kurduğumuz akıllı enerji yönetim sistemi ile, enerji kullanımlarımızı izliyor, luzumsuz kullanımları ve verimsiz çalışan cihazları tespit ederek kaldırıyoruz. Yakında tamamlanacak çalışma sonrası tüm kamu binaları ayni sistemle izlenip enerjiyi verimli kullanmaları sağlanacak.
     

  • Bakanlığımıza bağlı Kalkınma Bankası, 2018 yılı içerisinde toplam 27.5 milyon TL değerinde  krediyi yenilenebilir enerji projeleri için kullandırdı.
     

  • Şebekedeki yenilenebilir enerji yüzdesini bir yılda iki katına çıkardık.
     

  • Şu anda Dünya Bankası enerji uzmanları ile birlikte şebeke analiz raporu üzerinde çalışıyoruz. Rapor,  mevcut kurulu güç ve şebekemizle, yenilenebilir enerjinin daha ne kadar fazla önünü açabileceğimizi bize gösterecek.
     

  • Nisan 2019 itibari ile, “3 Zamanlı Kontrol Sizde” tarifesini hayata geçirdik. Enerjiyi belli saat aralıklarında, yüksek kullanım saatlerine kıyasen daha düşük fiyatlandırıyoruz. Bu sayede, bir taraftan gerek hane halkının bütçesine, gerekse reel sektörün enerji maliyetlerine olumlu yönde katkı konulması hedeflenirken, diğer taraftan da, özellikle yaz aylarında sistemi zorlayan yüksek tüketimleri, düşük kullanım saatlerine kaydırmaya çalışıyoruz. Ilk veriler talep eğrisinde beklenen düzelmenin başladığını bize gösteriyor.

  • Enerji Verimliliği konusunda ilgili odalar, akademisyenler ve uzman kişilerle birlikte yeni bir Enerji Verimliliği Yasasını 2019 da bitirilecek şekilde çalışıyoruz. Bu çerçevede Türkiye Izoder ile Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası arasında KKTC de enerji verimliliğini sağlamak üzere bir işbirliği başlamış olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu ve bunun gibi çalışmalara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.


KKTC enerji üretimini ucuzlatmak ve daha çevre dostu yapmak için kullandığı yakıt sepetine doğal gaza da yer verecek bir yol izlemek durumunda. Bununla ilgili, TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmalarımız devam etmektedir.

İzole bir şebeke sistemine sahip olan ülkemizde depolama olmadan güneş ve rüzgar enerjisi kullanma kapasitemiz kısıtlı. Enerji depolama maliyetleri yıldan yıla düşmekle birlikte hala daha pahalı,  dolayısıyla enterkonnekte kablo ile büyük şebekelere bağlanmak tüm Kıbrıs için aslında bir gereklilik.  

Kablo, LNG,  güneş gibi değişik modellerin birlikte en sağlıklı uygulanması amacıyla yaptığımız araştırmalar çerçevesinde yakın geçmişte bir heyetimizi Malta ya gönderdik ve oradaki uygulamalar hakkında bilgi edindik. Heyetimize gösterilen misafirperverlik ve bilgi paylaşımi için  başta sayın Bakan olmak üzere Malta yetkililerine teşekkür ederim.

Aynı hedefle Bakanlığımız ve TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında kurulan Ortak Enerji Çalışma Grubu, TC ve KKTC nin kablo ile enterkonnekte şekilde  bağlanması konusu ile ilgili çalışmalar ortaya koymuştur. İki ülke arasında imzalanan enerji alanında işbirliği anlaşması çerçevesinde bu çalışmaların hızla tamamlanmasına ve bu projenin hayata geçmesine büyük önem veriyoruz. Ancak bu konuda önümüze Avrupa Birliği ve Kıbrıs sorunu kaynaklı siyasi engeller çıkmakta ve Kıbrıs Türk halkı bir kez daha bize uygulanan haksız izolasyonların bedelini öder duruma gelmektedir.

Değerli katılımcılar,

Bizler, sadece Kıbrıs’a değil, Doğu Akdeniz Bölgesi’ne de faydası olacak olan Kıbrıs sorunun çözümü için her türlü çabayı gösterdik ve iradeyi koyduk. Süreç, çözüm için gerek Kıbrıslı Türklerin, gerekse garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu olumlu yaklaşımlara rağmen Rum liderin masayı terk etmesi nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Bu durumun faturası artık Kıbrıs Türk halkına kesilmemeli ve bize karşı uygulanan haksız ve insanlık dışı izolasyonlara artık son verilmelidir..

Enerji konusu, Doğu Akdeniz'deki son hidrokarbon keşifleri nedeni ile Kıbrıs'ı bizlerle birlikte diğer ülkelerin ve uluslararası enerji şirketlerinin gündemine taşındı.

Bilindiği gibi, tek taraflı eylemlerin her zaman gerilim ve çatışmalara yol açma ihtimali vardır. Dolayısıyla yapılması gereken bu risklere girmek yerine, muhtemel hidrokarbon keşiflerinden olumlu sonuç alınması amacıyla tüm tarafların meşru hak ve çıkarlarını gözeten kapsayıcı yaklaşımlar sergilemektir. Biz dostluk elimizi havada tutmaya devam ederken elbette Türkiye ile imzaladığımız anlaşmalar çerçevesinde kendi arama faaliyetlerimize planlanan şekilde devam edecek ve hak ve çıkarlarımızı koruyacağız.

Duruşumuz nettir. Doğu Akdeniz enerji kaynakları bir barış projesine dönüştürülmelidir.  Bu ilke benimsenir ise işte o zaman ilgili tüm tarafları kucaklayan işbirlikleri kurulabilir ve enerji kaynakları bölgemiz için refah kaynağı olur.

Hepimizin aynı havayı soluduğu Akdeniz bölgesinde, ticari, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, çevrenin ve doğanın korunması,  enerji konusunda, birbirini destekleyen, karşılıklı bağımlılık ve işbirliğini pekiştiren yaklaşımların çoğalması, bölgenin güçlenmesine ve huzur ortamının yaratılmasına vesile olacağı gibi, küresel anlamda da barışa katkı sağlayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın tüm katılımcılar adına verimli ve başarılı geçmesini diler, gösterdiği tüm yakın ilgi ve destekten dolayı başta Sayın Enerji Bakanı Fatih Dönmez olmak üzere tüm Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve kendi coğrafyamıza uygun çözümleri de inceleme ve bilgi paylaşımında bulunma fırsatı yakalayacağımıza inandığım organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim."

10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nda konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dnmez ve Malta Enerji ve Su Bakanı Hon Joseph Mizzi ile birlikte standları gezdi.

 

Print
Posted: Nis 11, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: