Menu

TÜKETİCİ KONSEYi 11.TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

TÜKETİCİ KONSEYi 11.TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

TÜKETİCİ KONSEYi 11.TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi tarafından düzenlenen 11.Olağan Tüketiciler Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi.
40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasası kapsamında belirtilen “Tüketici Konseyi” tüketicinin sorunlarının giderilmesine, gereksinimlerinin karşılanmasına, sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarının korunmasına ilişkin araştırmalar yapmak yanında, gelişmiş ülkelerde tüketici lehine olan politikaları takip ederek, ülkemizde alınabilecek önlemlere ilişkin öneriler hazırlayıp bakanlığa sunuyor. 
Tüketici bilincinin geliştirilmesi için eğitim programlarına bu konuda yer verilmesi ve eğitici etkinliklerin düzenlenmesi yönünde girişimlerde bulunmak gibi görevleri yürütmekte olan “Tüketici Konseyi”nin her yıl Mart ayında yaptığı olağan toplantısının 11’incisini, önceki gün Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi.
Üniversiteler, meslek kuruluşları, odalar ve tüketici örgütlerinin katılımı ile toplanan konsey, Ticaret Dairesi Müdürü Alpay Çelebi’nin konuşması ile başladı.
Çelebi konuşmasında tüketici haftası çerçevesinde halkımıza tüketici hakları konusunda bilgi ve farkındalıklarını artırmak amacıyla Lefkoşa’nın merkezi bölgelerinde Tüketici Bilgi Kitapçığı dağıtımı yaptıklarını ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak okullarımızda Tüketici hakları bilincini geliştirmek amacıyla konferanslar düzenleneceğini söyledi. 
Ticaret Dairesi Müdürü Çelebi, tüketicilerimizin yerli ürünleri tercih ederek ekonomimize sahip çıkmalarını beklediğini ve tüketici haklarının bilincinde olmalarını ve haklarına sahip çıkmalarının altınız çizere “ALO 171” Tüketici Şikayet Hattı’nı 7 gün 24 saat arayarak ihbar ve mesajlar bırakabileceklerini vurguladı. Çelebi, Ticaret Dairesi’nin son 1 yılda yaklaşık 2 bin çağrıya cevap verdiğini ve gerekli işlemleri yaptığını vurguladı.
Toplantıda daha sonra söz alan Tüketici Konseyi Başkanı Evren Zeki Gücel oldu. Güncel, mevcut tüketici mevzuatı ile bilgilendirme ve yasada gerekli değişikliklerin yapılması ve her türlü çalışması tamamlanmış üç tüzükten kısaca bahsettikten sonra bakanlığın ve Ticaret Dairesinin yıl içerisinde tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması ile bilgilendirilmeleri hakkında yapılan faaliyetleri anlattı.
Özellikle piyasa gözetimi ve denetimi konularında Ticaret Dairesi’nin, Lefkoşa ve bölgelerde ticari kuruluşlarda, marketlerde denetimler gerçekleştirdiğini ve yasanın tanıtımı konusunda hazırlanan broşürlerin dağıtımlarının yapıldığına vurgu yaptı.
Daha sonra, Konsey üyelerin gelecek dönemde bu alanda yapılmasını gerekli gördüğü faaliyetler ile ilgili görüş ve önerilerinin alınması için katılımcılara söz verildi.
Konsey Toplantısında Konsey üyeleri aşağıda belirtildiği gibi çeşitli konularda kararlar almıştır. 
1. Konsey üyelerinden ve bakanlık ile Ticaret Dairesi temsilcilerinin katılımı ile bir Alt Komite oluşturulup; önümüzdeki dönem için tüketici hakları ve tüketicilerin bilgilendirilmesi konularında daha yoğun çalışmalar yapılması.
2. Temel gıda maddeleri fiyatlarında aşırı artış olduğu dönemlerde; Devletin fiyat belirlemesi ve Devletin temel gıda maddelerinin tüketicilere uygun fiyatla sunulmasını sağlaması. 
3. Ticaret Dairesi ve Bakanlık bünyesinde daha zengin bir web sitesinin hazırlanması.
(Tüketici Hakları, Tüketicileri Koruma Yasasının içeriği ve Ticaret Dairesinin bu alandaki hizmetlerinin tüketicilere duyurulması.)

Print
Posted: Mar 15, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: