Menu

BAKAN NAMİ, SOSYAL VE EKONOMİK KONSEY'İN 30.TOPLANTISINDA KONUŞTU.

BAKAN NAMİ, SOSYAL VE EKONOMİK KONSEY'İN 30.TOPLANTISINDA KONUŞTU.

Ekonomik ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü tarafından düzenlenen ve bu yıl 30 uncusu gerçekleşen Sosyal ve Ekonomik Konsey Toplantısında konuşma yaptı.

BAKAN NAMİ, SOSYAL VE EKONOMİK KONSEY'İN 30.TOPLANTISINDA KONUŞTU

Ekonomik ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü tarafından düzenlenen ve bu yıl 30uncusu gerçekleşen Sosyal ve Ekonomik Konsey Toplantısı'nda konuşma yaptı.

Bakan Nami şöyle konuştu:

“Öncelikle, Devlet Planlama Örgütü’ne, hazırlamış oldukları, Orta Vadeli Program taslak çalışması için teşekkür ederim.  Temennimiz, bugün buradaki tüm tarafların katkıları ile, taslak çalışmanın ivedi bir şekilde son halini almasıdır.

Bugün bu konseyin tartışacağı konulara katkı sağlamak amacı ile,  KKTC ekonomisinin gelecek yıllarda istikrarlı bir şekilde büyümesi ve halkın refahının artırılması hedeflerine ulaşmak için Bakanlığımızın geçtiğimiz 1 yıl içerisinde gerçekleştirdiği icraatlarla birlikte, kısa ve uzun vadeli hedeflerine değineceğim.

SANAYİ
Devlet Planlama Örgütünün hazırladığı taslak raporda, ana sektörler itibari ile Gayri Safi Milli Hasıla’daki sektörel gelişmeler incelendiği zaman, Sanayi sektörünün 2015’de %19.5, 2016’da %7.3 ve 2017’de ise düşüşle sadece %4.4 büyüme oranı kaydettiğini görüyoruz. Sanayi sektörünü GSMH’daki yerini daha iyi bir noktaya getirmek için, 2018 yılında bir takım yasal düzenlemelerin yanı sıra, sektörü güçlendirecek, uzun vadede çevre dostu, rekabet edebilirliği yüksek ve kaliteli üretimi oluşturacak icraatlarımız ve saptadığımız adımlarımız var.

 

  • Sanayi arazilerini, birçok sanayicinin ihtiyaç duyduğu ve devletin ülke sanayicisine sağladığı belkide en büyük yatırım fırsatı olarak nitelendirebiliriz. Dolayısı ile Sanayi arazilerinin etkin ve adil kullanımı, sektörün canlı kalabilmesi için elzemdir. Göreve geldiğimizde, sanayi arazilerinin önemli bir oranının, kira bedellerini ödemeyen ve/veya yatırımlarına zamanında başlamayan kiracıların kullanımlarında bulunduğunu saptadık.   Sanayi Dairemiz, kira mukavelelerine aykırı davranan toplam 185 adet kiracının mukaveleleri iptal etti. İptal edilen sanayi arazilerinin ihtiyaca göre adil ve şeffaf bir yaklaşım ile  yeniden dağıtılması için, Kalkınma Bankası, KOBİGEM, KTEZO, KTSO temsilcileri ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bürokratlarından oluşan bir değerlendirme komitesi oluşturduk. 2018 yılı içerisinde, komite tarafından yenilikçi, fizibilitesi bulunan ve rekabet edebilirliği yüksek yatırım olarak değerlendirilen toplam 93 adet yatırım projesi ile yeni mukaveleler imzaladık.
     
  • Organize Sanayi Bölgeleri Yasası’nda, Haziran 2018 tarihinde bir  değişiklik yaparak, mevcut ve yeni kurulacak sanayi bölgelerinde çevre kirliliğini, ortak kullanım alanlarına yapılan müdahaleleri, kaçak yapılaşmayı ve faaliyet dışı kullanımı önlemek için  gerekli cezaların belirlenmesini sağladık ve sorumluluktan kaçmadık.
     
  • Yine Sanayicimizi ve beraberinde üniversitelerimizi yakından ilgilendiren, Tekno-park ve Ar-ge yasalarını meclisten geçirdik.
     
  • Sanayi sektörünün, 2018 yılında yaşanan finansal krizin zorluklarını aşmasına destek vermek amacıyla Bakanlığımıza bağlı bulunan Kalkınma bankası, Acil İşletme Kredisi geliştirildi. 2018 içerisinde, sanayicilere yönelik yaklaşık 20 Milyon TL Acil İşletme Kredisi kullandırıldı. 
  • Şu anda, Organize Sanayi Bölgeleri’nde çağdaş ve sürdürülebilir reformlar öngören bir yasa tasarısını çalışmaktayız. Esas reformu bu yasa tasarısı ile gerçekleşecek!

 

TİCARET
Bir diğer taraftan,

Ticaretle ilgili önümüzde uzun soluklu hedefler koymak zorundayız. Yalnızca Türkiye ile değil, Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli merkezleri ile iş birlikleri yapmamız gerekiyor. Ancak bir taraftan ihracatı arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam ederken, geçtiğimiz 1 yıl içerisinde, rutin işleyişimizde de yatırımcının ve ticaret insanlarının günlük hayatlarını kolaylaştıracak değişikliler yapmamız gerektiğini tespit ettik.  Avrupa birliği desteği ve Dünya Bankası işbirliği ile İthalat rejiminde bürokrasilerin azaltılamasına ilişkin atölye çalışmaları düzenledik. Daha rekabet edebilir bir ekonomi için İthalat rejimi ve izinler konularında zaman ve maliyet tasarrufuna yönelik paydaşlarla birlikte ortak bir zemin oluşturduk. İlk adım olarak, İthalat işlemlerini kolaylaştırmak amacı ile  ilgili mevzuatta değişiklikler yaparak, Ticaret Dairesinin kontrolünde olan ve ithal izni isteyen toplam 103 kalemde belirlenen malların sayısı 39 kaleme düşürdük.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ile paralel yürüttüğümüz çalışmalarla iç ve dış ticarette dijital ortama geçiş için çalışmalar yürütüyoruz.

 

ENERJİ
Ve tabi vazgeçilmez konumuz enerji,

Ekonominin güçlenmesi, enerji maliyetleri ile birebir ilişkilidir. Bu maliyetleri aşağıya çekmek için ana hedefimiz, başta güneş enerjisi olmak üzere, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını üretimde daha yoğun kullanmaktır.

2018 yılı içerisinde, sistemdeki yenilenebilir enerji yüzdesini iki katına çıkarttık. Kalkınma Bankası 2018 yılı içerisinde toplam 27.5 milyon TL değerinde  krediyi yenilenebilir enerji projeleri için  kullandırdı. 

Mevcut sistemde yenilenebilir enerji yüzdemizi mümkün olan en üst seviyeye çekebilmek için, Dünya Bankası Uzmanları ve KIBTEK ile birlikte sistem analizleri gerçekleştiriyoruz. Çalışmalar 2019’un ilk yarısında sonlanacak.

Tüm bunlarla birlikte, enerji verimliliği ile ilgili yasal ve idari birçok adımlar belirledi. Umarım, 2019 yılı, KKTC’nin tarihinde  enerjinin en verimli kullanıldığı yıl olur.

Çalışmalarda artık sona ulaşılan, “çoklu tarife sistemi” ile, toplumumuzun enerji kullanımları belli saat aralıklarında, yüksek kullanım saatlerine kıyasen daha düşük fiyatlandırılacaktır. Bu sayede, gerek hane halkının bütçesine, gerekse reel sektörün enerji maliyetlerine olumlu yönde katkı konulması hedeflenmektedir.
 

Sözlerime son verirken,  yakında son halini alacak olan programın hayata geçirilmesi safhasında, tüm siyasi erk ve paydaşlarla, birliktelik içerisinde olmayı temenni eder, hepinize saygılarımı sunarım.”

Print
Posted: Şub 27, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: