Menu

Nami: Akdeniz Ekonomi Forumu'nda Konuştu

Nami: Akdeniz Ekonomi Forumu'nda Konuştu
Türkiye Kalkınma Bakanlığı’nın destekleriyle NTV ve Özgencil firmaları tarafından Mersin’de düzenlenen Akdeniz Ekonomi Forumu başarı ile tamamlandı. TC Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın özel davetlisi ile Forum’a katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami açılışta konuşma yaparak KKTC ekonomisi hakkında bilgi verdi ve yatırımcıları ülkemize davet etti.


Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin Akdeniz Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmanın tam metni aşağıdaki gibidir:
 
“Sayın Bakan değerli konuklar,
Hepimizin bildiği gibi Ticari ilişkileri geliştirmek, karşılıklı yatırımları arttırmak ve kültürel bağları güçlendirmek ülkelerin kalkınmalarına önemli katkılar sağlar. Dolayısıyla bu etkileşimi artırmanın önünü açmaya yönelik bugünkü konferans gibi etkinliklerin son derece anlamlı olduğuna inanıyorum ve Sayın Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a bize bu fırsatı yarattığı ve bu değerli konferansı düzenlediği için içtenlikle teşekkür ediyorum.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bugünkü ekonomik yapısı ve gelecek vizyonu hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
 
KKTC bir taraftan Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm getirmek için büyük bir çaba sarf ederken mevcut koşullar altında da ekonomisini geliştirmenin yollarını aramakta ve bu yönde somut adımlar atmaktadır.
 
Tahmin edeceğiniz gibi ülkenin sadece Türkiye tarafından tanınması dünya ile doğrudan ticaret imkânlarını kısıtlı kılmaktadır. Yine de halkımızın haklı davasını geçmişe göre daha etkin anlatıyor olmamız ve 2004 yılından beri takip ettiğimiz doğru Kıbrıs politikası sayesinde izolasyonların kaldırılması yönünde bir takım olumlu gelişmeler sağlanmaya başlanmıştır. 
 
Cözüm irademiz sayesinde:
Biz bu açılımların artarak devam etmesini sağlamak ve Kıbrıs Türk halkının dünya ile bütünleşmesinin önünü açmak için çalışmalarımızı Türkiye’nin de verdiği güçlü destek ile yoğun şekilde devam ettiriyoruz.
 
Elbette dıştan alınan desteğin en büyük ve önemlisi bize Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlananlardır. Bu vesile ile bütçemizin %30 unun sağlanması, alt yapı projelerinin üstlenilmesi gibi burada saymakla bitiremeyeceğim ve bizim için hayati öneme haiz bu imkânlar için içtenlikle teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
 
Sayin Bakan değerli konuklar,
 
KKTC öncü sektörleri turizm, eğitim, inşaat ve tarım sektörleridir.
Ülkemizde turizm sektöründe önemli yatırımlar gerçeklemiş ve yatak kapasitesi nitelik ve nicelik olarak oldukça iyi bir noktaya getirilerek yılda 1.5 milyon turist ağırlayacak konuma gelinmiştir. 
Eğitim sektörüne ciddi yatırımlar yapılmıştır.  Ülkemizde kurulu 18 üniversite ile yabancı öğrenci sayısı 100.000 i aşmıştır. Küçük bir coğrafyada bu denli genç yeteneği bir araya getirmek KKTC'de özellikle bilgisayar yazılım alanında ciddi ve kullanılmaya hazır bir potansiyel oluşturmuştur. Çağın yeni atılım sektörü olan bu sektörden pay almak üzere önümüzdeki dönemde tekno park yatırımlarına her türlü desteği vermek kararlılığındayız.
Tarım sektörünün gelişmesi, sulu tarım üretiminin artması ve katma değeri yüksek ürünlere geçilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti”nin yatırımları ile ülkemize dünyada bir ilk olan bir proje gerçekleştirilmiş ve deniz altına döşenen borularla adaya yılda 75 milyon m3 su aktarılmasına başlanmıştır.
Ulaşımı daha rahat hale getirmek için Dünya standartlarında yeni bir havaalanı yapımının sonuna doğru gelinmiştir. 
Önümüzdeki yeni hedeflerden bir tanesi de fayda / maliyet hesaplarının olumlu sonuç vermesi durumunda deniz altı kabloları ile KKTC elektrik altyapısını Türkiye ile enterkonnekte duruma getirmektir. Mevcut santralleri modernleştirme çalışmalarına kablo projesini de ekleyerek elektrik arzında çeşitlilik sağlarken güneş enerjisinden daha çok faydalanmamızı sağlayacak yatırımların da önünü açmayı ümit ediyoruz.
Enerji konusunda değinmemiz gereken konulardan bir diğeri ise doğal gaz konusudur. Bilindiği üzere Doğu Akdeniz’de hale hazırda Mısır ve İsrail in münhasır ekonomik alanlarında önemli doğal gaz rezervleri bulunmuştur.  Son yapılan çalışmalara göre Kıbrıs açtıklarında da hidrokarbon konusunda da belirli bir potansiyele ulaşacak kaynakların bulunması ihtimali ortaya çıkmıştır.  Bu kaynaklar tüm Kıbrıslılara aittir ve atılacak adımların bu bilinçle atılması gerekir. Üzülerek görüyoruz ki Rum yönetimi kendini adanın tek hakimi olarak görme ısrarından vaz geçmeyerek hata yapmaya devam etmektedir. Biz adamızda barış ve huzur ortamını korumak istiyoruz. Bunun için karşı tarafın hak ve çıkarlarına daima saygılı davrandık. Kendilerinden de aynı davranışı beklemeye devam ediyoruz. Ancak beklerken kendi haklarımızı savunacak imkanlarımız olduğunun da bilinmesini istiyoruz. Bu noktada başta Rum tarafı ve onlarla anlaşma imzalamış olan ülkeler olmak üzere ilgili tüm tarafları tek yanlı adımlar atmaktan veya bunlara alet olmaktan uzak durmaya ve bundan sonra konuyla ilgili alınacak kararlarda Kıbrıs Türk tarafının da onayını aldıktan sonra hareket etmeye çağırıyoruz.
 
Sayın Bakan değerli konuklar,
KKTC ekonomisini kalkındırmak için elden gelen her çalışmayı yapma azmi ve çabası içerisindeyiz. Eğitimli nüfusu, korunmuş çevresi ve stratejik konumu ile KKTC dünyayı ülkemize yatırıma çağırmaktadır.
Sözlerime son verirken sizleri Kıbrıs’ta ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim. Bu konferansın olumlu sonuçları tetikleyeceğini ve aramızdaki ilişkilerin giderek artacağını temenni eder hepinize saygılar sunarım.”

Print
Posted: Mar 12, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: